9 maja 2014

Babeczki z rabarbarem


muffiny z rabarbarem

Stragany na pobliskim targowisku robią się z dnia na dzień coraz bardziej kolorowe. Ostatnio skusiłam się więc na rabarbar, bo naszła mnie ochota na babeczki. Przy naszym studenckim gazowym piecyku, którego działanie nadal jest dla wszystkich zagadką, nie lubię bawić się w bardziej wymagające czy skomplikowane wypieki. Dlatego bardzo chętnie korzystam z któregoś z wypróbowanych już przepisów, jakim jest np. niezawodne ciasto na muffiny z przepisu Ani. Bardzo często nadziewam je jabłkowym musem, powidłami albo dżemem z malin, tym razem potraktowałam je sezonowo - rabarbarem i jabłkiem (żeby się za bardzo nie zakwasić).

Składniki:
  • 1 i 1/2 szkl. mąki,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 1/4 szkl. mleka,
  • 1 nieduża łodyga rabarbaru,
  • 1 małe słodkie jabłko.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy w podanej kolejności. Do ciasta wrzucamy pokrojone w drobną kostkę rabarbar i jabłko i mieszamy. Nakładamy do wyłożonych papilotkami foremek do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temp. 180 st. C.

muffiny z rabarbarem
A na zdjęciu piękna koronka zrobiona przez ciocię Zosię :)
Z podanych składników otrzymałam 12 babeczek, delikatnie wilgotnych, lekko słodkich i jednocześnie kwaskowatych. Do tego kompot z rabarbaru, który dla mnie jest jak zapowiedź lata. Ale uwaga, mimo, że rabarbar zawiera całą gamę cennych składników, zawiera także szkodliwe szczawiany. Wiadomo, że nie powinny nam zaszkodzić w takiej okazjonalnej formie, ale i tak warto o tym wiedzieć.

4 komentarze:

  1. A czy obróbka cieplna nie zabija tych szkodliwych składników? Tak tylko pytam :)
    Babeczki wyglądają cudnie, pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tego co czytałam, obróbka termiczna ogranicza ilość szczawianów w produkcie, o ile je wypłuczemy np. podczas gotowania. A babeczki polecam, my już zjedliśmy i upiekliśmy drugą turę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie słodkie pyszności, zapraszam do siebie na ciasto z rabarbarem i truskawkami (,kuchnia lidla,), również pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń

TOP